10026/1104 Brokolice Ramoso Calabrese 430 0,6g
10026/1104 Brokolice Ramoso Calabrese 430 0,6g
odrůda pro letní a podzimní sklizně. Rostliny jsou šedozelené, středně vysoké. Tvoří velké, zelené a jemně zrnité růžice o hmotnosti 400-600g. Více
Kód produktu: I5481 Doprava a platba
odrůda pro letní a podzimní sklizně. Rostliny jsou šedozelené, středně vysoké. Tvoří velké, zelené a jemně zrnité růžice o hmotnosti 400-600g. Více
Kód produktu: I5481 Doprava a platba
Výživové hodnoty
Brokolice je bohatá na vitamin C, (beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny. V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Zdroj: Wikipedie
Kuchyňské zpracování
Brokolici lze v kuchyni připravovat mnoha způsoby. Lze ji vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a využivána je ve vegetariánské kuchyni. Při vaření brokolice odstraníme zápach tím, že do vody kápneme trochu citrónové šťávy nebo mléka.
Skladování
Čerstvou brokolici skladujeme na chladném, suchém, stinném místě nebo v lednici. Mraženou ukládáme do mrazáku při alespoň - 18 °C. Po rozmražení není vhodné ji znovu zamrazovat.
Zajímavosti
Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zdroj: Wikipedie