10535/2501 Patizon White Custard 1,5g

10535/2501 Patizon White Custard 1,5g


Jedná se o teplomilnou plodinu. Plody se sbírají pro přímou spotřebu i zpracování postupně. Výsev po 3 semenech. Více

Kód produktu: I5581 Doprava a platba

19 Kč
Skladem
ks

Jedná se o teplomilnou plodinu. Plody se sbírají pro přímou spotřebu i zpracování postupně. Výsev po 3 semenech. Více

Kód produktu: I5581 Doprava a platba

Teplomilná plodina vytvářející plody diskovitého tvaru. Vyžaduje teplejší stanoviště. Plody se sbírají pro přímou spotřebu i různé kuchyňské úpravy a konzervaci. Výsev po 3 semenech.

Jak pěstovat patozin:

  1. Patizony mají rády slunné stanoviště, potřebují středně těžkou, hlinitou půdu.
  2. Patizony jsou náročné na výživu, takže je stejně jako dýně můžeme pěstovat přímo na kompostu, aby měly ideální a stálý přísun živin.
  3. Patizony pěstujeme buď z přímých výsevů na záhon nebo z předpěstovaných sazenic.
  4. Semena vyséváme na přelomu dubna a května do sponu 120 x 60 cm po hnízd po 2 - 3 semenech. S výsevem nespěcháme, počkáme, až se půda dostatečně vyhřeje.
  5. Do sadbovačů vysejeme semena v polovině dubna a po vzejití necháme nejsilnější rostlinu dorůst do stadia pravých listů. Do půdy patří až ve chvíli, kdy má nejméně dva pravé listy. Na záhon je vysadíme v druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
  6. Patizon je teplomilná zelenina, proto ji raději zpočátku chráníme netkanou textilií, která pomáhá prohřívat půdu. Mladé rostlinky je třeba chránit proti slimákům.
  7. Patizony jsou náročné na závlahu. Mají rády stálou vlhkost půdy, zaléváme proto raději méně, ale častěji. Pokud rostlině chybí voda, začne velmi rychle uvadat, listy zežloutnou a rychle odumírají a plody se přestanou vyvíjet. 
  8. Během vegetace je patizony na záhonu potřeba pravidelně zhruba každý týden přihnojovat buď kvalitním kompostem, nebo hnojivem pro cukety, dýně a okurky.
  9. Plody sklízíme většinou od poloviny července do září kdykoli potřebujeme. Nejvhodnější je sbírat malé plody pár dní po odkvětu. Kdybychom plody pravidelně nesklízeli a nechávali je dozrát, zůstanou na rostlině 2–3 velké plody a ty další zakrní, nevyvíjejí se a postupně zahnívají.