10011/1102 Bob zahradní 10s

10011/1102 Bob zahradní 10s


Jednoletá rostlina, která patří mezi nejstarší zeleniny. Semena mají vysoký obsah důležitých bílkovin a aminokyselin. Nejvhodnější jsou hlubší úrodné půdy s dostatkem živin a dobrou závlahou, zvláště v období květu a tvorby lusků. Semena jako zeleninu sklízíme v době mléčné zralosti a používáme do salátů, polévek nebo k tepelným úpravám. Pro pozdější použití můžeme uchovat ve zmraženém stavu. Více

Kód produktu: I7549 Doprava a platba

25 Kč
Skladem
ks

Jednoletá rostlina, která patří mezi nejstarší zeleniny. Semena mají vysoký obsah důležitých bílkovin a aminokyselin. Nejvhodnější jsou hlubší úrodné půdy s dostatkem živin a dobrou závlahou, zvláště v období květu a tvorby lusků. Semena jako zeleninu sklízíme v době mléčné zralosti a používáme do salátů, polévek nebo k tepelným úpravám. Pro pozdější použití můžeme uchovat ve zmraženém stavu. Více

Kód produktu: I7549 Doprava a platba

Výživové hodnoty

Luštěniny jsou důležitým zdrojem pro výživu celého organismu. Obsahují velké množství bílkovin a vlákniny, která je velmi důležitá pro správné fungování střev. Vláknina na sebe váže vodu, tím zvětšuje svůj objem ve střevech. To nám dává pocit plnosti, což pomáhá při redukci váhy. Luštěniny také obsahuje minerální látky jako je vápník, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B.

Kuchyňské zpracování

Mladé lusky, které nejsou silnější než prst a delší než 8 cm, jsou nejlahodnější a vaří se vcelku. Větší lusky je třeba nejprve vyloupat a pak uvařit, podáváme je jako přílohu nebo v salátu. Zralé lusky začnou moučnatět a před úpravou je musíme rovněž vyloupat. Po uvaření odstraníme tuhou slupku semene mezi prsty a vyloupneme jasně zelené jádro. Takto upravené boby můžeme rozmixovat na kaši s olivovým olejem, česnekem, solí a pepřem. Nebo necháme lusky vcelku a ještě teplé je polijeme kvalitním olivovým olejem, postříkáme citronovou šťávou, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Takový salát lze ještě vylepšit sekanými čerstvými bylinkami.

Zajímavosti

Bob obecný je původem ze severní Ameriky a jihozápadní Asie. Ve východním Středomoří ho běžně konzumovali již 6000 př. n. l. Do stření Evropy se rozšířil později, ale nikdy se nepěstoval příliš masivně.