30201/3809 Kerblík setý 0,5g

30201/3809 Kerblík setý 0,5g


Pro vytvoření listové hmoty je lepší přiryvhlonání v pařeništi. Za 6-8 týdnů po výsevu se sklízí. Obsahuje vitamín C a protivitamín A. Používá se jako koření do polévek, pomazánek, omáček a pod maso. Nať voní po anýzu. Více

Kód produktu: I5352 Doprava a platba

15 Kč
Skladem
ks

Pro vytvoření listové hmoty je lepší přiryvhlonání v pařeništi. Za 6-8 týdnů po výsevu se sklízí. Obsahuje vitamín C a protivitamín A. Používá se jako koření do polévek, pomazánek, omáček a pod maso. Nať voní po anýzu. Více

Kód produktu: I5352 Doprava a platba

Léčivé účinky

  • Čistí krev, zlepšuje krevní oběh.
  • Podporuje trávení.
  • Detoxikuje organismus.
  • Působí močopudně, podporuje snadnější vylučování.
  • Pomáhá při zánětech močového ústrojí a ledvin.
  • Snižuje vysoký krevní tlak.

Výživové hodnoty

Kerblík obsahuje flavonoidy, hořčík, glykosidy, éterický olej, vitamin C, železo, magnézium, karoten a další látky.

Kuchyňské zpracování

Jako koření se používají čerstvé listy kerblíku, které můžeme dát například do polévek a omáček. Používá se v podobných případech jako petrželka, ideálně v čerstvé formě, protože jeho jemné anýzové aroma se sušením vytrácí. Můžeme jej přidávat i do různých druhů salátů – rajčatového, bramborového, zeleninového. Dá se uplatnit i do omelet, do rybích jídel (ať už se jedná o ryby vařené, grilované či smažené), může být i součástí masitých jídel – lze ji přidat do telecího, drůbežího či skopového masa. Rovněž jej můžeme přidat do rýže či pikantních tvarohů. Někdy se používá i nať kerblíku, která má rovněž anýzovou příchuť.

Skladování

Kerblík lze uchovat zmrazením, čímž si ponechá výraznou chuť i aroma. Sušením se tato bylinka znehodnocuje, její aroma i chuť se vytratí.