30421/4105 Tymián obecný 0,1g

30421/4105 Tymián obecný 0,1g


vytrvalý keřík, vysoký 20-30cm, sklízí se kvetoucí nať, poživá se proti kašli podporuje trávení, využívá se jako koření na moso a do pomazánek Více

Kód produktu: I5372 Doprava a platba

15 Kč
Skladem
ks

vytrvalý keřík, vysoký 20-30cm, sklízí se kvetoucí nať, poživá se proti kašli podporuje trávení, využívá se jako koření na moso a do pomazánek Více

Kód produktu: I5372 Doprava a platba

Vytrvalá rostlina dorůstající do výšky 30 cm. Jako droga se využívá kvetoucí nať. Použítí proti kašli na a podporu trávení. Využívá se jako koření do pomazánek a při ochucování masa.

Jak pěstovat tymián:

  1. Tymián vyžaduje chráněné místo na slunci, ve stínu se mu příliš dařit nebude. Půdu má rád hlinitopísčitou, propustnou, spíše chudou na živiny a suchou.
  2. Drobná semínka tymiánu vyséváme začátkem března do výsevního substrátu, sejeme řídce a zatlačíme do zeminy, nezasypáváme a udržujeme vlhké, případně překryjeme novinovým papírem nebo textilií. Důležité je, abychom semínka jen velmi lehce vtlačili do zeminy – potřebují totiž dostatek světla, jinak by nevyklíčila.  
  3. Jakmile se semenáčky dají uchopit rukou, přepícháme je po několika kusech do květináčů s kvalitním zahradním substrátem. Po přepíchání sazeničky necháme asi dva týdny dnů při teplotě 15–22 °C a po zakořenění pak teplotu snížíme na 15 °C. Asi za měsíc od výsevu tak můžeme zdravé sazeničky přesadit na záhon nebo do květináče za okno či na balkon.
  4. Od konce dubna, když je půda dostatečně prohřátá, lze zkusit semínka tymiánu vysévat přímo do bylinkové zahrádky. 
  5. Tymián zbytečně nehnojíme, protože přílišnou výživou ztrácí své typické mateřídouškové aroma. Podobně i nadměrná zálivka má špatný vliv na růst, chuť a vůni tymiánu.
  6. Při pěstování v nádobách zaléváme opatrně a do podmisky, do které můžeme dát několik kamínků, aby květináč nikdy nestál ve vodě.
  7. Tymián jako bylinku a koření sklízíme nejlépe za suchého slunného dne. Ideální dobou je poledne, vždy před rozkvětem, jelikož pak ztratí větší část aroma. Při sklizni odstřihneme nedřevnaté části rostliny.
  8. Tymián je nejlepší usušit, protože čerstvý dlouho nevydrží.
  9. Během roku můžeme tymián stříhat průběžně a používat jako čerstvé koření.
  10. Po odkvětu keřík tymiánu zkrátíme zhruba na třetinu. Pravidelným sestřihováním rostlinka zesílí a keř zhoustne a bude mít pěkný kompaktní vzrůst.
  11. Tymián v našich podmínkách bez problémů přezimuje na záhoně. Je vhodné ho pouze překrýt chvojím.